Aproape toți începătorii care se apucă de airsoft își doresc să joace sniper. Sunt sigur că e datorită youtuberilor ce joacă astefel de roluri. Atunci când cineva postează pe forumuri sau în grupurile de airsoft că vrea sniper, majoritatea colegilor îi spun să încerce replici pe verde (cqb, a căror putere nu depășește 1,10 Jouli).

În decursul timpului am avut replici cu diverse puteri dar am ajuns la concluzia că cea mai bună replică este una de CQB. Totuși nu orice replică. Din tot ce am testat am rămas impresionat de Krytac. Anul trecut de Black Friday am cumpărat un Krytac Bundele – adică un Lower Krytac cu 2 uppere, unul scurt de cqb și unul lung de asalt/dmr. În acea perioadă puterea replicilor se măsura în mps. CQB-ul putea avea până în 110mps și replicile de asalt 125mps cu bile de 0.20 grame.
Foarte interesant a fost că replica scoatea fix aceste viteze maxime in cele doua setupuri. Singura problemă era că atunci când foloseai bile mai grele puterea acestora în jouli scădea. Cu timpul această problemă a devenit un atu căci la începutul anului 2019, în Constanța a început cronografierea în Jouli.
După o perioadă am transformat replica în Asalt/DMR.
Ca DMR replica trăgea drept la o distanță de 70m. Am folosit-o așa până când a venit vara iar vegetația deasă a făcut jocul mult mai greoi pentru DMR. Atunci am transformat o la loc în CQB/ASALT.
Am avut un șoc să văd că replica mea trăgea acum la 62m cu țeava de 15cm și la 68m cu țeava de 40cm. Mi-am schimbat în totalitate viziunea despre modul meu de joc și am ales să îmi fac două echipamente. Unul de CQB și unul de Sniper.

Astăzi vom vorbi despre CQB, replici CQB.

Până acum am deținut și testat următoarele replici:
1. Cyma Mp5 SD6 1.6J – 55m
2. Un PJ M4 Lung 1.3J – 50m
3. ICS G33 1.35J – 58m
4. G&G CM16 SRS 0.8J – 40m
5. Krytac PDW/SPR

Ca și precizie toate replicile pe care le-am avut erau foarte precise în 10m, precise în 20m și trăgeau decent la 30m. Dar angajările pe teren se fac și pe distanțe mai lungi.
Am pregătit un clip în care veți vedea precizia Krytac-ului PDW cât și distanța maximă de angajare.

Pot spune că nu am tras cu vreo replică( de CQB) mai precis și nici mai departe până acum dar nici că am testat toate replicile colegilor de la teren. Singura modificare a replicii a fost mosfetul Gate Titan. Într-un an am tras aproape 50k bile, am schimbat un cilindru și guma de hop-up.
Acum să luăm la bani mărunți replica și să vă explic de ce sunt atât demulțumit de aceasta.
Precizia și distanța maximă la care poți trage sunt date în principal de grupul de aer. În general o teava bine întreținută nu îți va face probleme. Guma de hop up este cea care face ca traiectoria bilei să fie cât mai dreaptă dar și ca distanța la care tragi să fie cât mai mare. Veți găsi tot felul gume și articole despre acestea dar cele mai intereante sunt cele Rhop. Problema mea a fost că nu a avut cine să mi facă un rhop așa că m-am mulțumit cu gumele de la Krytac.
În cazul în care guma de hopup nu este montată correct sau are un defect bilele pot lua o traiectorie curbă mai ales pe ultimii metrii.
Am avut acesta problema cu replicile ICS G33 și Novristch SSG24.
Un alt factor important pentru precizie ar fi constanța vitezei cu care ies bilele, dar acesta afectează bilele tot pe ultimii metrii din traiectorie.
Pentru a avea o cadență mare de peste 20 bile pe secundă este important ca gearboxul să fie realizat cu piese din materiale de cea mai bună calitate.

Pe distante medii și lungi pot spune că PDW-ul nu este foarte precis dar practic nici nu ai nevoie dacă tragi full auto. Pentru precizie ai țeava lungă.
Am ales să folosesc un sistem optic de la Bushnell realizat pentru AR15. Acesta face co-witness foarte bun cu cătările Krytac ce sunt folosite și pe armele reale, Krytac fiind deținută de firma ce produce Kriss Vector.

Un alt factor ce face replica unică pe teren este aspectul, materialele sunt foarte rezistente, de foarte multe ori am scpat-o pe teren fara a pati ceva. Dar și finisajele sunt super. Un mic aspect negativ ar fi că mag-realease-ul, un șurubel și un arc au sărit. Norocul meu a fost că s-a întâmplat acasă și după o căutare de o jumătate de oră le am găsit pe toate. Filetul șurubului se stricase dar Radu Maioru a improvizat ceva. Tot el a reparat gearboxul atunci când s-a stricat.

Până acum este cea mai bună replică out of the box a mea și o recomand oricui vrea să se apuce de airsoft și are un buget cât de cât generos.

Completarea articolului, cu echipamentul pentru CQB o voi face într-un articol viitor. Până atunci nu uitați să dați subscribe la contul de youtube și follow pe Instagram.

Nu uitați că un like, comentariu sau share mă ajută pentru a realiza alte articole și clipuri.

Voi ce replici folosiți și ce vă doriți pe viitor?

Verede – putere până în 1.10J -CQB – Close Quarters Combat
Albastru – putere până în 1.65J -Asalt
Galben – putere până în 2.20J -DMR – Designated Marksman Rifleman
Roșu- putere până în 3.30J -Sniper
PDW – Personal Defense Weapon
SPR – Special Purpose Rifleman
Cilindru – componentă a gearbox-ului
Gumă de hopup – componență a grupului de aer, îi da o triectorie dreptă bilei și o face să parcurgă distante mai lungi.

0 0 vote
Article Rating
Share: