Atunci când începi să cochetezi cu fotografia, îți petreci foarte mult timp căutând detalii și review-uri despre aparate foto și obiective, ca mai apoi să îți dai seama că lumina face diferența dintre o fotografie mediocră și una de excepție. Am fost primul fotograf din generația mea, în Constanța, cu un studio foto și multă vreme le-am spus prietenilor mei fotografi că un bliț de calitate nu este dat doar de puterea acestuia. Apoi am fost primul care mergea la ședințe foto și evenimente cu câte 6 pocket-uri și 5 blițuri după el. Cel mai încântat am fost atunci când în lunga listă de aparatură și-a făcut loc și un generator portabil de care puteam lega un cap de bliț de 1200Ws sau un ringflash. Țin minte că acum vreo doi ani, când trusa mea foto era compusă din Canon, Nikon și Sony am fost la o întâlnire unde am putut testa un nou aparat, dar și un bliț de aparat ce costa peste 3000 Ron. Atunci am hotărât să vând aparatura ce aparținea celor două prime branduri și să nu mai folosesc bliț de aparat. A7S-ul și A7R-ul var II făcându-și excelent treaba în lumina slabă.

Acum pot spune că sunt foarte mulțumit de trecerea pe mirrorless, dar simțeam o lipsă legată de lumina artificială. M-am gândit cum ar fi dacă cele trei tipuri de bliț, de care vorbeam mai sus, nu ar putea fi înlocuite de unul singur – un bliț monobloc, fără cabluri, dar care să sincronizeze la viteze foarte scurte. Era foarte probabil ca nu doar eu să mă gândesc la asta și în scurt timp am găsit câteva variante.
Cea mai la îndemână alegere a fost cea a prietenilor mei de la Photosetup: Priolite MBX 500 HotSync.
Am avut blițul la testat o săptămână, dar ploile mi-au anulat două din cele trei ședințe foto. La sfârșitul ședinței foto de sport am fost foarte încântat, atât de calitățile de sincronizare la viteze de 1/4000 -1/8000, cât și de distanța la care bătea declanșatorul radio.
Acestea sunt și specificațiile tehnice: Puterea blițului este de 500Ws, lampa video are o putere echivalentă cu un bec pe halogen de 80W, iar timpul de reîncărcare pentru putere maximă este de 2.5 secunde. Durata flashului este 1/200 sec (t01) la full power, viteza maximă de sincronizare este de 1/8000 sec cu Priolite Remote Control RC-HS, temperatura de culoare este de 5500 Kelvin și controlul puterii din 1/10 f-stops, de la 500Ws până la 16Ws. Bateria va ține în condiții optime până la 300 de declanșări la putere maximă și 9600 de declanșări la putere minimă, iar aceasta se va încărca la capacitate maximă în 3 ore. Greutatea este de 2.95 Kg cu bateria inclusă.
Acum vă gândiți că un asemenea bliț va costa o mică avere și că o lungă perioadă de timp va trebui să strângeți bani pentru el. Vreau să vă spun că nu e așa. Costă exact cât blițul de aprat de la lansarea căruia am luat acea drastică hotărâre, plus un sistem de declanșare de calitate.
Supărarea mea a fost că nu am putut să testez blițul cu aparatură Sony și a trebuit să apelez la ultimul aparat dslr pe care îl mai am, un Canon 70D. Sper că în scurt timp să apară în stoc și declanșatorul dedicat pentru Sony. ¬

0 0 vote
Article Rating
Share: