În mediul online, am văzut tot felul de grafice și prognoze legate de evoluția pandemiei Coronavirus. Cum modul meu de gândire este unul de statistică rudimentară, adică ce calcule pot face rapid în gând fară să fiu vreun geniu, cred că acesta este foarte bun pentru a face observații legate de evoluția pandemiei atât la nivel global cât și în Romania.

Voi pleca de la procentul dat de raportul dintre pacienți decedați și cei vindecați. În Romania acesta a fost o lunga perioada nul, apoi a urcat brusc de la 9,37% în 22 martie până la 49,43% în 03 aprilie. Pentru a simplifica îi voi spune Procentul Z.

Iau ca etalon China unde numărul de pacienți vindecați este foarte mare, iar numărul de noi decese este aproape de 0.1%, din numărul total al deceselor. Aici Procentul Z este de 4.33% și din punctul meu de vedere este în perioada de stabilizare.

Un alt raport de care trebuie ținut cont este cel dat de numărul de decese la o populație de 1 milion locuitori și numărul total de cazuri la o populație de un milion locuitori. Acestui procent îi voi spune Procentul K, și este același cu procentul dat de raportul dintre numărul de decese și numărul total de cazuri. La nivel global acesta este de aproximativ 5% dar în unele tari este de aproximativ 10% (Italia, Spania, Franța, Olanda, UK). Mă gândesc că virusul ar putea avea o mutație pe cazurile de locuitori din Europa dar este mult mai probabil să fie din cauza unui număr foarte mare de cazuri la un milion de locuitori și a supraglomerarii spitalelor. Totuși, în Geramania acesta este de aprox 1.4% iar numărul de cazuri este de puțin peste 1000 la un milion de locuitori fata de puțin peste 2500 în cazul Spaniei. Posibil că de la undeva dintre aceste numere să înceapă suprasaturarea din mediul medical dar cred că este mult mai complicat pentru a face aceste speculații. Totul vă fi cert la sfârșitul pandemiei!

Procentul Z la un anumit moment este dat de mai mulți factori în funcție de tara/regiune(județ): Rata de infectare (cazuri la milionul de locuitori), rata mortalității virusului, densitatea populației, nivelul de profesionalism medical, nivelul de suprapopulare al spitalelor, durata epidemiei, nr. de cadre medicale, procentul de cazuri în cadru medical, nivelul de panică, nivelul de ascultare a autorităților etc.

Astfel Putem spune următoarele lucruri, cu cât Procentul K este mai mare cu atât rata mortatalitatii poate fi mai mare. Cu cât diferență dintre procentul K și procentul Z este mai mare cu atât ne aflam în plina epidemie și cu cât este mai mica ne aflama într-o perioada ce tinde spre stoparea epidemiei.

Altfel, putem fi optimiști și să sperăm la apariția unui vaccin sau putem fi pesimiști să ne gândim la mutația acestui virus într-unul mai rău.

Am preluat date de pe:
https://www.worldometers.info/coronavirus/
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23779152-coronavirus-romania-harta-judete-3-aprilie.htm

0 0 vote
Article Rating
Share: